Tilausmuotokuvat

Yhteystyöni Gallery Stadion kanssa

Minulla ja Stadio Galleryllä on yhteystyönä muotokuvan välitys. 2018 kevään ja alkukesän Stadio Galleryn tilat sijaitsevat kauppakeskus Entressessä, Espoon keskuksessa. Normaalisti Stadio Gallery sijaitsee kauniaisten ostoskeskuksen vieressä thurmaninaukio 10:ssa. Muotokuvatilauksissa kannattaa ensiksi olla yhteydessä galleriaan. Ja esimerkiksi käydä katsomassa gallerian tiloissa olevaa pysyvää muotokuvanäyttelyäni.

Gallerian yhteystiedot:
Siltakatu 11 Espoo, Entresse
040 7772336
info@stadio.fi

Omat yhteystietoni:
05056174001
kai.halmesvaara@gmail.com

Ajatuksiani muotokuvamaalauksesta

Muotokuvamaalaus lajina on erityisen haastava, koska siinä yritetään maalata juuri se tietty henkilö joka istuu mallina. Tällä tavalla se eroaa, normaalista figuurin maalauksesta, jossa figuureita voi tulkita vapaammin. Kuitenkin näköisyyttä ei saavuteta välttämättä suoraan mallia kopioimalla, vaan pikemminkin mallin kasvojen muotoa tulkitsemalla ja tarkalla mittasuhteiden tajulla. Tulkitseminen ei tarkoita, sitä että nähtyjä asioita pitäisi turhaan vääristellä tai tyylitellä. Monet taiteilijat tyylittelevät hyvinkin paljon, maalatessaan muotokuvia. Naturalismin ja akateemisen taiteen perintöön kuuluvalle taiteilijalle, liiallinen tyylittely ja tulkitseminen ei ole kuitenkaan luonnollista. Tulkinnan tulee olla hienovaraista. Karikatyristin tavalla on havaittava mallista hänen persoonaansa ja piirteitä eniten luonnehtivat asiat ja vähäisellä tavalla liioitella näitä. Tehtävänä usein on, mitä korostaa ja mitä jättää pois. Tässä mielessä muotokuvamaalari on karikatyristi. Lopputulos ei kuitenkaan millään tavalla saa muistuttaa karikatyyriä. Esimerkiksi naisen kasvot voi aina maalata pehmeämmin ja käyttää heleämpiä värejä, joka korostaa naisellisuutta. Miesten kasvoista voi taas etsiä mielenkiintoisia kulmikkaita muotoja. Tälläisillä hienovaraisilla liioitteluilla saadaan aikaan ihmisen näköisyyden lisäksi se tunnetila joka hohkaa kyseisestä henkilöstä.

 

Työprosessista

Useimmiten otan itse useamman valouvan mallista, hyvässä valaistuksessa. Joita voin käyttää refrenssimateriaalina. Asiakkaan omista valokuvista voi myöskin maalata. Esimerkiksi nuoruudenkuvista tai vastaavista vanhoista valokuvista. On kuitenkin tärkeää, että valokuvat joista maalaus tehdään on hyvälaatuinen. Ja valokuvan valaistus ja kontrastit ovat sellaiset, että niistä kykenee tekemään kauniin maalauksen.

Maalaan mielläni myös elävästä mallista. Monesti muotokuvaprojekteissa maalataan valokuvasta ja mallista. Tyypillisin mallinistunto on 3 tuntia. 20 minuuttia istuen, jonka jälkeen seuraa 10 minuutin tauko. Ja taiteilija käyttää valokuvaa niinä päivinä kun malli ei ole paikalla. Mallina oleminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä hyvän maalauksen luomiseksi.

Istuntojen tai kuvauksen ajankohta, työn toimitusaika ja muut yksityiskohdat voidaan sopia asiakkaan ja taiteilijan välillä. Silloin jos taiteilijalla ei ole muita maalauksia jonossa, yhden esimerkiksi 50x40cm kuvan tekemiseen kuluu noin 2-7 päivää, ensimmäisten kuvien ottamisen jälkeen. Tähän on lisättävä vielä muutamia päiviä kuivumisaikaa. Jolloin normaalin toimitusajan voisi arvioida olevan noin kaksi viikkoa. Taiteilija viestittää asiakkaillensa tietysti aikatauluista ja työn edistymisestä, jos näissä ilmenee jotain epätavallisesta poikkeavaa.

Tyypillinen mallinistunto. Asiakkaan kotona